3. Български шрифтове и клавиатурни подредби

3.1. Кирилизирани (CP1251) шрифтове за виртуалните конзоли на FreeBSD

За да можете да разглеждате файлове или web-страници, съдържащи символи на кирилица от символния набор CP1251 (или windows-1251), трябва да настроите конзолата си така, че да използва подходящ шрифт. За щастие, FreeBSD има конзолен шрифт за CP1251 за трите обичайни размера на символите в текстов режим - 8 на 8 за режими с 50x43 символа, 8 на 14 за нормалните текстови режими на адаптерите EGA и 8 на 16 за нормалните текстови режими на адаптерите VGA. Тези шрифтове се намират в директория /usr/share/syscons/fonts/ във файлове с имена съответно cp1251-8x8.fnt, cp1251-8x14.fnt, и cp1251-8x16.fnt.

Настройката на FreeBSD за използване на тези шрифтове се прави или ръчно, използвайки програмата vidcontrol(1), или автоматично, използвайки /etc/rc.conf за настройка на началното зареждане на операционната система.

Използването на програмата vidcontrol(1) е препоръчително или когато искате да проверите как би изглеждал даден шрифт и дали е подходящ за Вашите нужди, или когато просто не искате да рестартирате системата. За да укажете на активната виртуална конзола използване на шрифта cp1251-8x16.fnt, използвайте следната команда:

    % vidcontrol -f 8x16 cp1251-8x16

Note: Тази команда има смисъл само когато се изпълнява от виртуална конзола.

Забележете, че при стартирането на vidcontrol(1) не е нужно да се указва пълното име на файла, съдържащ желания шрифт - подразбира се разширение .fnt.

При нормална работа обаче не е нужно да се използва vidcontrol(1), освен ако няма някаква истински важна причина да се избегне рестартиране на компютъра. Най-лесният начин за настройка на FreeBSD така, че на виртуалните конзоли да се виждат символи на кирилица, е да се добави следният ред в /etc/rc.conf:

    font8x16="cp1251-8x16"

Разбира се, можете да заместите 8x16 с предпочитания от Вас размер на шрифт. Също така можете да зададете шрифтове за всички размери - това няма да попречи по никакъв начин на зареждането на FreeBSD, а ще бъде използван само, ами, правилният шрифт :)

Note: Ако използвате FreeBSD 4.5-RELEASE или по-нова версия, можете да изберете конзолния шрифт cp1251 направо от менютата на sysinstall(8). Шрифтът cp1251 бе добавен към подменюто Font на менюто Console на секцията за настройка след инсталация Configure на sysinstall(8) на 23 ноември 2001 за FreeBSD 5.0-CURRENT и на 19 декември 2001 за FreeBSD 4.4-STABLE.

3.2. Кирилизирани шрифтове за X Window System

Кратко описание на съществуващите шрифтове (Cronyx; има ли други?) и на начина за настройка.

3.3. Български клавиатурни подредби за виртуалните конзоли на FreeBSD

За да можете да въвеждате символи на кирилица от символния набор CP1251 (или windows-1251), трябва да настроите конзолата си така, че да използва подходяща клавиатурна подредба. За щастие, FreeBSD има двете използвани български клавиатурни подредби - "БДС" и "фонетична". Тези подредби се намират в директория /usr/share/syscons/keymaps/ във файлове с имена съответно bg.bds.ctrlcaps.kbd и bg.phonetic.ctrlcaps.kbd.

Настройката на FreeBSD за използване на тези клавиатурни подредби се прави или ръчно, използвайки програмата kbdcontrol(1), или автоматично, използвайки /etc/rc.conf за настройка на началното зареждане на операционната система.

Използването на програмата kbdcontrol(1) е препоръчително или когато искате да проверите как би изглеждала дадена клавиатурна подредба и дали е подходяща за Вашите нужди, или когато просто не искате да рестартирате системата. За да укажете използване на подредбата bg.phonetic.ctrlcaps.kbd, използвайте следната команда:

    % kbdcontrol -l bg.phonetic.ctrlcaps

Note: Тази команда има смисъл само когато се изпълнява от виртуална конзола.

Забележете, че при стартирането на kbdcontrol(1) не е нужно да се указва пълното име на файла, съдържащ желаната подредба - подразбира се разширение .kbd.

При нормална работа обаче не е нужно да се използва kbdcontrol(1), освен ако няма някаква истински важна причина да се избегне рестартиране на компютъра. Най-лесният начин за настройка на FreeBSD така, че на виртуалните конзоли да се въвеждат символи на кирилица, е да се добави следният ред в /etc/rc.conf:

    keymap="bg.phonetic.ctrlcaps"

Разбира се, можете да заместите bg.phonetic.ctrlcaps с името на желаната от Вас клавиатурна подредба.

Note: Ако използвате FreeBSD 4.5-RELEASE или по-нова версия, можете да изберете българските клавиатурни подредби направо от менютата на sysinstall(8). Подредбите "Bulgarian BDS" и "Bulgarian Phonetic" бяха добавени към подменюто Keymap на менюто Console на секцията за настройка след инсталация Configure на sysinstall(8) на 10 декември 2001 за FreeBSD 5.0-CURRENT и на 17 декември 2001 за FreeBSD 4.4-STABLE.